СТРАТЕГІЇ НАПОВНЕННЯ ВЕБОРІЄНТОВАНИХ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИХ РЕСУРСІВ У СФЕРІ ОСВІТИ - Варченко-Троценко, Лілія (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2026)
У статті досліджено стратегії наповнення веборієнтованих енциклопедичних ресурсів у галузі освіти. Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі цифрових енциклопедичних систем у структуризації знань, забезпеченні доступу до верифікованої інформації та формуванні єдиного поняттєво-термінологічного апарату освітньої галузі. В умовах розвитку відкритих цифрових платформ і колективного створення знань особливої ваги набуває питання організації процесів створення, оновлення та контролю якості енциклопедичного контенту. Метою дослідження є аналіз сучасних стратегій наповнення веборієнтованих енциклопедичних ресурсів та визначення їх організаційних і технологічних особливостей у цифрових освітніх системах. У дослідженні використано методи аналізу наукових джерел, порівняльного аналізу цифрових енциклопедичних ресурсів та узагальнення підходів до організації контент-процесів. У результаті дослідження виокремлено три основні стратегії наповнення веборієнтованих енциклопедичних ресурсів: експертно-редакційну, спільнотну та гібридну, відмінностями яких визначаються моделлю організації контенту, ролями учасників та механізмами забезпечення якості інформації. Обґрунтовано, що експертно-редакційна стратегія є найбільш ефективною для галузевих ресурсів, орієнтованих на стандартизацію термінології, тоді як спільнотна модель забезпечує масштабованість і оперативне оновлення контенту. Гібридні підходи дозволяють поєднати відкритість участі користувачів із механізмами експертної верифікації. Наукова новизна дослідження полягає у систематизації стратегій наповнення веборієнтованих енциклопедичних ресурсів та їх розгляді у взаємозв’язку з масштабом функціонування, предметною спеціалізацією та моделлю участі користувачів. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання для вдосконалення організаційних і технологічних підходів до створення та розвитку цифрових енциклопедичних ресурсів у сфері освіти. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням моделей оцінювання якості енциклопедичного контенту та інтеграцією інструментів штучного інтелекту у процеси створення, оновлення та верифікації знань.