ВИБІР СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ДИСТАНЦІЙНИМ НАВЧАННЯМ ДЛЯ ПЕДАГОГІЧНОГО ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Mukoviz, Oleksii; Ihnatenko, Nataliia; Kovtun, Oksana (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2019)
У статті розглянуто різноманітні системи управління дистанційним навчанням для педагогічного закладу вищої освіти. Переважно звернуто увагу на найвідоміші системи управління дистанційним навчанням: Moodle, WebCT, BlackBoard, eFront, Claroline, Metacoon, SharePoint LMS та Віртуальний Університет. Аналізуючи кращі платформи для створення системи дистанційного навчання педагогічного закладу вищої освіти, ми встановили, що лідерами за кількістю користувачів є Moodle. Moodle – програмний комплекс для створення дистанційних курсів та web-сайтів, який працює з відкритим кодом IMS та SCORM. У результаті аналізу та порівнянь вище вказаних платформ, керуючись педагогічними, дидактичними, організаційними, технічними, фінансовими особливостями дистанційного навчання, розроблено систему управління дистанційним навчанням Державного вищого навчального закладу «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» за допомогою платформи Moodle. Платформа працює у web-браузері. Не передбачає ніяких спеціальних вимог до устаткування та операційної системи. Є повністю безкоштовною. Інсталюється практично на будь-якому сервері, з будь-якою операційною системою із використанням довільних баз даних. Система управління дистанційним навчанням на платформі Moodle складається із 35 модулів: модуль чату, модуль завдань, модуль форуму, модуль журналів, модуль тестів, модуль ресурсів, модуль дослідження, модуль семінарів тощо. Система управління дистанційним навчанням на платформі Moodle надає можливість здійснювати дистанційну освіту у закладі вищої освіти на доступному інноваційному рівні, формувати календар подій процесу навчання, створювати формалізовані алгоритми діяльності викладача у навчальному процесі, тим самим, досягти високого ступеня інтерактивності та досягнення необхідного рівня якості знань, вмінь.