РЕЙТИНГИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ТА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ УНІВЕРСИТЕТУ - Buinytska, Oksana; Hrytseliak, Bohdan; Smirnova, Valeriia (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2018)
Основними завданнями сучасного університету є підвищення рівня якості освітніх послуг та активізація діяльності в міжнародному освітньому просторі. Одним із шляхів, пов’язаних із забезпеченням якості освіти, створення відкритого інформаційно-освітнього середовища, завдяки якому учасники освітнього процесу отримують відкритий доступ до ресурсів з будь якої точки і в будь-який зручний для них час. Відкритість та публічність діяльності університету сприяє його конкурентоспроможності, тобто його рейтингу серед закладів вищої освіти, серед яких зароджується здорова конкуренція, яка сприяє підготовці конкурентоспроможих фахівців. У статті проаналізовано методологію, взаємозв’язок та позицію Київського університету імені Бориса Грінченка в найавторитетніших міжнародних та українських рейтингах: Академічного рейтингу університетів світу (ARWU), QS World University Rankings, Рейтингу світових університетів Times Higher Education, Webometrics Ranking of World Universities, Рейтингу українських вищих навчальних закладів за показниками Scopus, Рейтингу «ТОП-200 Україна», Консолідованого рейтингу вищих навчальних закладів України, Рейтинг прозорості університетів (CEDOS), «Бібліометрика української науки». Досліджено показники та тенденції Київського університету імені Бориса Грінченка за ключовими рейтингами та їх вплив на якість освіти. Виявлено взаємовплив рейтингових показників між собою, зокрема рейтингу за показниками Scopus на показники Openness та Excellence вебометричного рейтингу та рейтингу «Бібліометрика української науки»; безпосередній вплив Рейтингу прозорості Transparent ranking: Top Universities by Google Scholar Citations на вебометричний рейтинг. В статті зазначено шляхи впливу на основні показники діяльності Університету задля підвищення позицій в міжнародних та вітчизняних рейтингах і, відповідно, конкурентспроможності Університету в освітньому просторі.