РОЗВИТОК ІК-КОМПЕТЕНТНОСТІ ПЕДАГОГА ДЛЯ РОБОТИ В СИСТЕМІ Е-НАВЧАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.28925/2414-0325.2019.6.3543

Ключові слова:

педагогічні ІК-компетентності, електронне навчання, e-learning, дистанційне навчання

Анотація

У статті розглядаються особливості розвитку ІК-компетентностей педагога для роботи в системі електронного навчання (e-learning). Автором розглянуто поняття «електронне навчання». Розглянуто роль інформаційних технологій в сучасному світі постійно зростає. Вказано, що E-learning інтегрує ряд понять в сфері застосування сучасних інформаційних і комунікаційних технологій в освіті, таких медіа, навчання на основі Web-технологій, онлайн-навчання і т.д. Автором відзначено, що Web-технології на основі гіпертекстів, які дозволяють істотно заощадити матеріальні засоби, так як немає необхідності купувати додаткове програмне забезпечення для роботи з гіпертекстовими документами. Доведено необхідність опанування педагогічними працівниками навчальних закладів основними термінами електронного навчання та розуміння їх значення, усвідомлення ролі та необхідності впровадження електронного навчання в освітніх навчальних закладах країни. Доведено, що впровадження різних форм дистанційної освіти в навчальних закладах сприятиме підвищенню рівня інформатичної компетенції працівників закладів освіти, полегшить сприйняття та засвоєння навчального матеріалу, наддасть додаткові можливості бажаючим отримати спеціальну або додаткову освіту. Наведено і аргументовано переваги використання засобів і технологій електронного навчання (e-learning). Розглянуто різні підходи до визначення і змісту ІК-компетентності сучасного педагога. Представлено зміст професійної компетентності педагога в області інформаційно-комунікаційних технологій. Автором визначено, що організаційно-педагогічне забезпечення дозволить досягти високого рівня підготовки викладача для роботи в системі е-навчання за рахунок виконання наступних умов: визначено основні завдання, які вирішуються викладачем в системі е-навчання, на їх основі систематизовані його основні види діяльності при дистанційному викладанні; на основі аналізу видів діяльності складені вимоги до кваліфікації викладача; на базі кваліфікаційних вимог сформульовані компетенції викладача, для вимірювання яких розроблені завдання; з урахуванням компетенцій розроблена модель курсу і програма підвищення кваліфікації; розроблений і апробований дистанційний курс підвищення кваліфікації. Описані ключові складові компетентності електронного навчання як напрямок професійного самовдосконалення.

 

DOI: https://doi.org/10.28925/2414-0325.2019.6.3543

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Oksana Lisakovska

Студент ІV курсу спеціальності «Управління електронним навчанням у міжкультурному просторі»

Київський університет імені Бориса Грінченка

Посилання

Spirin, O. (2009). Information and communication and information competencies as components of the system of professionally specialized competencies of an informatics teacher [Online]. Information Technologies and Learning Tools. 5(13). http://joumal.iitta.gov.ua/index.php/itlt/article/viewFile/183/169. (in Russian)

Treser, M. (2013). Education and Training E-Learning Specialists http://armikael.com/elearning/elearning-specialist-education.html. (in Russian)

Choshanov, M. (2013). E-Didactics: A New Look at Learning Theory in the Digital Age. Obrazovatel'nye tehnologii i obshhestvo. 16 (3), 673-685. (in Russian)

Summary Report – Unesco (2006).

http://www.unesco.org/new/ fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/wsisc7_consultation1_elearning_ report.pdf

Shepherd Clive. Skilling up – learning about e-learning (2019).

http://www.fas-trak-consulting.co.uk/tactix/Features/skillingup.htm

E-learning Ontario (2019).

http://www.edu.gov.on.ca/elearning/strat-egy.html

E-Learning Specialist Salary (2015).

http://www.payscale.com/research/ US/Job=E-Learning_Specialist/Salary

Downloads


Переглядів анотації: 330

Опубліковано

2019-04-26

Як цитувати

Lisakovska, O. (2019). РОЗВИТОК ІК-КОМПЕТЕНТНОСТІ ПЕДАГОГА ДЛЯ РОБОТИ В СИСТЕМІ Е-НАВЧАННЯ. Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, (6), 35–43. https://doi.org/10.28925/2414-0325.2019.6.3543

Номер

Розділ

Статті